30 Mayıs 2011 Pazartesi

TEMSİL SİSTEMLERİ





Geçmişle ilgili bir anınızı hatırladığınızda aklınıza ilk ne gelir? ya da hayal kurarken?

bir görüntü mü, o anla ilgili sesler mi yoksa ?


İnsanlar ; bazı duyularını  diğerine göre daha baskın veya daha az kullanır.daha etkin kullandığı duyuları öncelikli temsil sistemini teşkil eder ve bu temsil sistemi dış çevreden bilgi alınmasında da çok etkilidir.Etkili iletişimin sağlanmasında meta programlarla birlikte ,temsil sistemlerinin farkındalığı çok önemlidir.Öncelikle bu temsil sitemlerini ve bu sistemlere sahip kişilerin belirgin özelliklerini örneklerimizle açıklayalım:



GÖRSELLER

Dünyayı görüntülerle algılayan görseller; hızlı bir konuşma stiline sahiptirler.ve öyleki kurdukları cümlelerde  görsel ağırlıklı kelime ve fiiller kullanırlar (görmek vb..)
Göğsün üst kısmından solunum yaparlar ve baş daima yukarıdadır. bazı durumlarda karşısındakini küçümsüyor yanlış anlamasına bile yolaçabilirler.
herhangibirşeyi hatırlamaları istendiğinide , sinemada film izlercesine görüntüler zihninde uçuşur .geçmişte gerçekleşmiş bir olayla ilgili bir soruyu düşünürlerken gözlerini sol yukarı çevirerek cevaplarlar.Aynı şekilde gerçekleşmemiş bir olayı tasarladıklarında aynı hareketi sağ yukarı çevirerek düşünürler.

Özellikle eğitim dünyasında farkına varılması gerektiğine inandığım temsil sistemleri; öğrencilerin verimliliğine büyük katkıda bulunur. Görselliği baskın bir öğrenciye ısrarla görüntüden yoksun bir ders anlatımı öğrenciyi hızla ve ısrarla başarısızlığa itmekten başka bir şey değildir.Görsel bir öğrenciyi  yine ısrarla bir müzisyen olmaya zorlamak  belki de çok başarılı bir ressamın önünü kesmektir.

    Nil Gün 'ün bu konuda  verdiği örneği de belirtmeden geçemeyeceğim.Görsel bir sevgiliye sahip birinin günlerce" seni seviyorum " demesi yerine bir gül alması daha anlamlı olacaktır.


Görsel bir kişiyle iletişim kurarken , anlatmak istediğimiz şeyin o kişinin zihninde görüntülerle algılanmasına yardımcı olabilirsek , güzel bir uyum yakalamaya başlamış oluruz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder