24 Mayıs 2011 Salı

HER DAVRANIŞ BİR ADAPTASYONDUR

 "Normal" kelimesi her insana göre değişebilen bir kavramdır .Ülkemizde  normal karşılanan bir hareket bir başka ülkede anormal bir hareket olarak algılanabilir.Veya dün son derece mantıklı görünen bir davranış bir başka zaman diliminde saçma olabilir.

Netice itibariyle Her davranışın ardında olumlu bir niyet  olduğunu unutmamalıyız.Çocuklarını döven bir adamın  ve yanında çalışanlara kötü davranan bir yöneticinin hareketinin de altında kendini koruma odaklı bir iyiniyet yatmaktadır. Geçmişte yaşadıklarından adapte olunmuş davranışlardır .

Çocuklarını döven baba örneğini irdelersek;  bir zamanlar babasından çok dayak yiyen bir çocuk, buna okul ve asker dayağı da eklenince kendisini güçsüz olarak kabul etmek istemez. Zihninde "güçlü olan döver" mesajı oluşmuştur. Ego güçlü olmak ister. Güçlülük dayakla eşdeğerde olduğuna göre, önce mahallenin çelimsiz çocuklarını, kedileri, köpekleri, sonra karısını ve çocuklarını dövmek kişiye geçici de olsa güçlü olduğu duygusunu yaşatır. Düşüncesi ona yaptıklarımn yanlış olduğunu söylese de ben sandığı egosu ona güçlü olduğunu dayak atarak kanıtlamasını söyler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder