11 Mayıs 2011 Çarşamba

HARİTA, BÖLGENİN KENDİSİ DEĞİLDİR

Nlp'nin "HARİTA, BÖLGENİN KENDİSİ DEĞİLDİR"varsayımı; her bireyin farklı bir haritaya sahip olduğunu anlatır.Güçlü,etkili  bir iletişim ; diğer bireylerin sahip oldukları dünya haritalarını anlamak ve takdir etmekle mümkündür.

"güzellik" kavramının her insana göre farklı anlamlar içermesi; her bireyin farklı filtre ve zihin haritasına sahip olmasından ileri gelmektedir.Aynı şekilde barış,özgürlük,eşitlik gibi kavramların algılanmasında da zihin haritalarının farklılığını gözönüne aldığımızda ,günümüzdeki savaşların,çatışmaların sebebini rahatlıkla anlayabiliriz.

Bu konuda yapılacak en önemli şey algılama filtrelerimizi değiştirerek  kısıtlı haritalardan kurtulma gayretidir.Nlp teknikleri ; bu sorunu ,sanılandan kolay bir şekilde aşmamızı sağlayacaktır.

Dış dünyadan aldığımız bir veriyi kendi süzgecimizden (paradigmalarımızdan) geçirip tekrar dış dünyaya aktardığımızda  ortaya çıkan değişim herşeyi açıkca ortaya koymaktadır.

Bu varsayımın bilincinde olan  (A) ve olmayan(B) iki insanı düşünelim.


A 'nın ve B'nin bir işbaşvurusunda bulundukları senaryoda;   her ikisi  de işverenden "hayır" cevabı almışlardır.

Haritayı bölgenin kendisi olarak kabul eden A; bu "hayır " kelimesine, kendi algılama filtrelerini kullanarak çeşitli anlamlar yükler.Çok basit bir "hayır" kelimesini "kendisini işe yaramaz, beceriksiz" vb. olumsuz sıfatlarla doldurarak gerçeklikten uzaklaşır.

Ancak ; aynı "hayır" cevabını alan B; bu kelimenin bir başarısızlık olmadığını ,çeşitli haklı sebepleri olabileceğini ve bunun bir başarısızlık değil aksine bir "DENEYİM" olduğu sonucuna varır.

Gelecek  için umuda  ve başarıya sahip olacak kişi sizce hangisi?

ve şunu unutulmamalıdır ki; yolunu kaybeden biri için haritanın yanısıra bir PUSULA'ya  ihtiyaç olabilir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder